Når skoleåret begynner, forbereder lærere over hele landet klasserommene sine, planlegger undervisningen og setter mål for både profesjonell og personlig vekst. Å sette klare og oppnåelige mål er avgjørende for lærere som ønsker å utgjøre en positiv forskjell for sine elever og forbedre egen praksis. Dette blogginnlegget utforsker ulike typer mål lærere kan sette for skoleåret, støttet av forskning og praktiske eksempler for å inspirere din egen målsettingsprosess.
1. Akademiske mål:
Øke elevenes prestasjoner Akademiske mål handler ofte om å forbedre elevenes læringsutbytte, enten det er gjennom å øke testresultatene, integrere teknologi, eller tilpasse undervisningen. Ifølge National Center for Education Statistics (NCES) nevner 41 % av lærerne elevengasjement som en betydelig utfordring for å oppnå akademisk suksess. Å sette mål som tar tak i disse utfordringene kan føre til betydelige forbedringer i elevenes prestasjoner.
For eksempel kan en lærer sette seg som mål å øke klassens gjennomsnittlige testresultater med 10 % innen skoleårets slutt. Dette målet kan innebære å implementere datadrevet undervisning, hvor læreren jevnlig vurderer elevenes fremgang og justerer undervisningsstrategiene deretter. Et annet akademisk mål kan være å innføre et nytt digitalt verktøy, som et læringsplattform eller interaktiv programvare, for å gjøre undervisningen mer engasjerende og tilgjengelig.
Effektiv klasseledelse er grunnlaget for et produktivt læringsmiljø. Lærere kan sette seg mål for å forbedre atferd, skape en positiv kultur, eller forbedre tidsstyring. Forskning fra American Psychological Association (APA) viser at elever i godt ledede klasserom har større sannsynlighet for å oppnå akademisk suksess og vise positiv sosial atferd.
Et mål kan være å redusere forstyrrelser i klasserommet, og en løsning kan være å bruke et belønningssystem. Dette kan for eksempel innebære bruk av symbolske poeng som klistremerker eller smilefjes, eller ros for god oppførsel. Et annet mål kan være å minimere overgangstider mellom aktiviteter og dermed skape mer tid til undervisningen, noe som kan oppnås ved å utvikle klare og konsistente rutiner.
3. Faglige utviklingsmål
Vekst som pedagog kontinuerlig faglig utvikling er avgjørende for lærere som ønsker å holde seg oppdatert på pedagogiske trender og forbedre undervisningspraksisen sin. En rapport fra Learning Policy Institute fant at lærere som engasjerer seg i vedvarende faglig utvikling av høy kvalitet er mer effektive i klasserommet og mer tilbøyelige til å bli værende i yrket.
Lærere kan sette seg som mål å fullføre et kurs for kompetanseheving, eller få sertifisering innen et spesifikt område, som spesialundervisning eller pedagogisk teknologi. Alternativt kan de delta i eller lede et profesjonelt læringsfellesskap (PLC) med kolleger for å dele strategier og beste praksis. Et annet verdifullt mål kan være å bli mentor for en ny lærer eller selv oppsøke en mentor for personlig utvikling.
4. Mål for elevengasjement: Fremme aktiv læring
Å engasjere elevene i læringsprosessen er avgjørende for deres suksess. I følge Gallups meningsmåling fra 2019 om elevengasjement, følte bare 47 % av elevene seg engasjerte på skolen. Å sette mål for å øke elevmedvirkning, fremme selvstendighet, og bygge sterkere relasjoner kan bidra til å møte denne utfordringen.
En lærer kan for eksempel ha som mål å øke elevenes deltakelse i klassediskusjoner ved å innføre flere interaktive og praktiske læringsopplevelser. Et annet mål kan være å oppmuntre studentene til å ta eierskap over egen læring ved å ha selvstyrte prosjekter, hvor elevene velger temaer som interesserer dem og utforsker disse med veiledning fra lærer.
Undervisning er et krevende yrke, og å opprettholde en sunn balanse mellom jobb og privatliv er avgjørende for langsiktig suksess og velvære. Lærere kan sette personlige mål knyttet til balanse mellom jobb og fritid, egenomsorg eller utforskning av kreative undervisningsmetoder.
Et praktisk mål kan være å sette grenser for å sikre en balanse mellom arbeidsoppgaver og privatliv, for eksempel å forplikte seg til å forlate skolen innen et bestemt tidspunkt hver dag. Et annet mål kan være å innlemme regelmessige egenomsorgsrutiner, for eksempel mindfulness-praksis eller fysisk aktivitet, for å unngå utbrenthet. Lærere kan også eksperimentere med nye og kreative undervisningsstrategier, som prosjektbasert læring eller spillifisering, for å holde undervisningen frisk og engasjerende både for seg selv og elevene.
6. Kommunikasjonsmål: Styrke forbindelser med elever og foresatte
Effektiv kommunikasjon med elever og foresatte er avgjørende for å bygge sterke relasjoner og støtte elevenes suksess. Med de riktige verktøyene, innsikten og dataene kan lærere enkelt holde foresatte og elever oppdaterte om faglig utvikling.
Conexus gir tilgang til disse viktige verktøyene gjennom Engage, hvor lærere kan følge opp og informere om utviklingen til hver enkelt elev, slik at ingen blir hengende etter.
Rettferdighet og inkludering er grunnleggende for å skape et klasseromsmiljø der alle elever kan lykkes. I følge en studie fra Brookings Institution har klasserom som prioriterer mangfold og inkludering en tendens til å ha høyere nivåer av elevengasjement og prestasjoner.
Lærere kan sette seg et mål om å integrere ulike perspektiver og materiale i pensum for å sikre at alle elever føler seg representert og verdsatt. Et annet mål kan være å utvikle kulturelt responsiv undervisningspraksis som anerkjenner og respekterer elevenes ulike bakgrunner. Til slutt kan lærere sette seg som mål å skape et inkluderende klasserom for alle elever, inkludert de med ulike læringsbehov eller fra marginaliserte samfunn.
Konklusjon
Å sette seg mål ved starten av skoleåret er en styrkende måte for lærere å fokusere innsatsen og skape positive endringer i klasserommene sine. Enten det handler om å forbedre akademiske resultater, forbedre klasseromsledelse eller balansere jobb og privatliv, gir disse målene en klar retning for skoleåret som kommer. Ved å sette og jobbe mot meningsfulle mål, kan lærere ha en varig innvirkning på elevene og vokse som profesjonelle i prosessen.
Når du tar fatt på dette nye skoleåret, ta deg tid til å reflektere over målene som resonerer mest hos deg, og hvordan de kan forme din undervisningsreise. Husk at hvert mål du setter er et skritt mot å gjøre en forskjell i elevenes liv og i din egen profesjonelle utvikling. Vi ønsker deg et vellykket og givende skoleår!