I dagens skolesystem står lærere overfor en rekke utfordringer som kan hindre optimal oppfølging av hver enkelt elev. Med ansvar for ofte mer enn 20 elever, er det selv for den mest dedikerte lærer en utfordring å gi hver elev den oppmerksomheten de trenger og fortjener. Dette understreker behovet for et systematisk oppfølgingssystem i skolen. Her kommer en oversikt over 7 typiske årsaker til at elevoppfølgingen svikter. Ingen av disse handler om mangel på vilje. Alle vil elevenes beste, men det er mange grunner til at elever kan falle igjennom.
Hvorfor trenger vi systemer for elevoppfølging?
1. “Vente og se”
En vanlig tilnærming til tidlige bekymringer er en “vente og se” taktikk. Dette kan føre til at nødvendige tiltak iverksettes for sent, noe som kan forverre situasjonen for eleven og påvirke både motivasjon og trivsel negativt.
2. Elevene får ny lærer
Lærerbytter er en realitet i skolen. Uten gode systemer og rutiner kan overgangene bli sårbare, og viktig informasjon om elevene kan gå tapt. Dette kan ha en direkte innvirkning på elevens læring og tilpasning i skolen.
3. Effekten av tiltakene blir ikke dokumentert
Manglende dokumentasjon på effekten av tiltak gjør det vanskelig å identifisere og implementere de mest effektive metodene. Dette kan føre til at elever ikke mottar den støtten de trenger når de trenger det.
4. Spesialundervisningen har ikke tilstrekkelig kontinuitet
Kontinuiteten i spesialundervisningen er også sårbar. Når ressurser til spesialundervisning omdirigeres for å dekke annet fravær, kan det gå utover de elevene som er avhengige av disse tjenestene.
5. Skolen mangler rutiner og eller felles system for oppfølging
Kvaliteten og utførelsen av skolens rutiner for god elevoppfølging varierer. Uten et felles system for oppfølging, kan det være vanskelig å sikre at alle elever får den støtten de trenger. Et felles system for dokumentasjon av elevoppfølging er essensielt. Et slikt system vil sikre at detaljer rundt elevenes skolegang blir fulgt opp over tid og at kontinuiteten i oppfølgingen opprettholdes.
6. Utydelig ansvarsfordeling og dialog
Utydelig ansvarsfordeling kan føre til at viktige oppfølgingstiltak faller mellom to stoler. Definerte ansvarsområder er nødvendig for å sikre at alle elever får den oppfølgingen de trenger.
Dialogen mellom skole, hjem og eksterne aktører som PPT eller barnevern er avgjørende. Et system som klargjør oppgaver og ansvar kan forhindre at elevoppfølgingen svikter ved bytte av voksenpersoner.
7. Tiden strekker ikke alltid til
Til slutt er det et faktum at tiden ikke alltid strekker til. Lærere og skolepersonell ønsker å gjøre det beste for elevene, men uten et effektivt system for oppfølging, er det en reell risiko for at elever kan falle igjennom.
For å sikre at alle elever får den oppfølgingen de trenger, er det avgjørende at skolene implementerer robuste systemer for oppfølging. Dette vil ikke bare styrke elevens læring og trivsel, men også lærernes evne til å utføre sitt arbeid effektivt. Bli med på gratis webinar 25. januar kl 14.30 med Trude Havik fra Læringsmiljøsenteret og lær om hvordan lærere kan jobbe med elevoppfølging av skolevegringssaker.