Utbrenthet

|

6 effektive tips for å styrke din lærerhverdag og overvinne utbrenthet

Lærerutbrenthet

La oss være ærlige: Undervisning er en givende karriere. Det er inspirerende å kunne forme unge menneskers liv og gi dem verktøyene de trenger for å lykkes. Som et omsorgsyrke kan det likevel også være krevende – følelsesmessig, mentalt og fysisk.

Dessverre betyr dette at utbrenthet er altfor vanlig blant lærere, men hva er egentlig utbrenthet?

Selv om de fleste av oss opplever stress i løpet av karrieren, er utbrenthet resultatet av kronisk arbeidsstress over en lengre periode. Lærerutbrenthet kan arte seg som vedvarende fysisk, følelsesmessig og mental utmattelse, og kan føre til en forverring av psykisk helse, økt misnøye med yrket, og i noen tilfeller beslutningen om å forlate yrket helt.

Hva forårsaker lærerutbrenthet?

Når det gjelder undervisning, er det mange faktorer som spiller inn, både på det personlige og profesjonelle planet. Det er mangel på personale, lære -og undervisningsplaner som skal utformes, elever med komplekse behov som skal imøtekommes, en rekke obligatoriske opplæringskrav som skal oppfylles, og selvfølgelig den store mengden administrativt arbeid som må gjøres i tillegg til den daglige undervisningen.

Det er ikke rart at høye nivåer av yrkesstress blant lærere har blitt rapportert globalt, selv før pandemien. Norske lærere har også rapportert følgende faktorer som bidrag til utbrenthet: overarbeid, mangel på ressurser, frister, elevatferd og arbeidsplassens kultur.

Gjenkjenne tegnene på lærerutbrenthet

Utbrenthet innebærer mer enn en og annen stressende dag i klasserommet. Det kan vise seg på en rekke måter i både ditt personlige og profesjonelle liv. Noen av de viktigste tegnene å se etter inkluderer:

• Mangler lidenskapen eller motivasjonen for å være lærer
• Blir lett følelsesmessig ubalansert (irritabilitet, sinne, tristhet)
• Trekker deg følelsesmessig bort fra kolleger, elever, venner og familie
• Opplever det vanskeligere å utføre vanlige eller enkle oppgaver (f. eks. forberede en undervisningsplan)
• Føler likegyldighet eller mangler følelser
• Får vanskeligheter med å sove
• Opplever problemer med å prestere (manglende produktivitet relatert til følelser av apati, lav selvfølelse, lav selvtillit, håpløsher.)

Disse symptomene overlapper med symptomene på depresjon og andre psykiske helseproblemer. Hvis du er bekymret, er det best å oppsøke en lege.


Tips for å forebygge og håndtere lærerutbrenthet

Prioriter egenomsorg: Egenomsorg ser forskjellig ut for alle – men i bunn og grunn handler det om å gjøre noe som forbedrer din egen trivsel. Det kan være så enkelt som å skape en god søvnrutine, spise næringsrik mat, trene regelmessig, eller delta i aktiviteter som meditasjon, skriving eller å møte venner. For inspirasjon kan du lese om egenomsorg for arbeidstakere og hvordan utvikle en plan for egenomsorg.

Sett og oppretthold klare arbeidsgrenser: For eksempel, gjør det klart for elevene og deres foresatte at du kun vil svare på e-poster i arbeidstiden og innen 24 til 48 timer, med mindre saken er presserende. Du kan også sette en fast tid hver kveld for når du slutter å jobbe utenfor skoletiden, og holde deg til det. Husk, det er greit å si “nei”.

Identifiser tidlige varselsignaler: Å ha bevissthet og forståelse for utbrenthet, stress og din egen mentale helse kan hjelpe deg å ta et skritt tilbake, ta en vurdering av situasjonen din, og handle tidlig. Mental Helse og andre ressurser har nyttige strategier for å håndtere stress og angst.

Søk etter tilknytninger: Å søke tilknytning til kolleger kan hjelpe med å beskytte deg mot stress og utbrenthet. Gitt hvor vanlig utbrenthet er, er det sannsynlig at noen av dem har hatt lignende erfaringer. Å ta seg tid til å bygge lærer–elev-relasjoner kan også bidra til å styrke din egen mentale helse.

 Utbrenthet

Håndtere lærerutbrenthet

Vær snill mot deg selv: Først og fremst er det viktig å minne seg selv på at undervisning er en vanskelig jobb, og at du ikke svikter elevene dine eller arbeidsplassen din ved å ta vare på deg selv. Selvmedfølelse kan bidra mye til å styrke din generelle følelse av trivsel.

Snakk om det: Hvis du føler deg komfortabel med det, snakk med din leder, en kollega, venner eller kjære om symptomene du opplever. Å vende seg til noen du stoler på kan hjelpe deg å forstå hva du går gjennom og dere kan sammen bli enige om det neste steget.

Evaluer alternativene dine: Hvis du har spesifikke bekymringer eller behov, bør skolen din støtte deg ved å innføre strategier for å hjelpe deg i denne utfordrende tiden, for eksempel redusert arbeidsmengde, samarbeid med en annen lærer, eller sykemelding der det er nødvendig.

Søk formell støtte: Hvis du trenger ekstra hjelp, er det viktig å søke støtte tidlig. Å snakke med din lokale lege eller helsetjeneste er en god start. Hvis skolen din har et ansattstøtteprogram (EAP), kan du også benytte deg av de ulike eksterne og interne støttetjenestene de tilbyr.


Her er 6 forskjellige praktiske tips for å komme seg ut av utbrenthet, som du enkelt kan innlemme i din daglige rutine.

  1. Spor stressnivåene dine
    Hvis du er interessert i gadgets, er stressporingsverktøy en fin måte å overvåke angsten din på. Smartklokker, apper eller ringer som monitorerer eller lar deg loggføre opplevelser vil hjelpe deg med å forstå mer om dine personlige stressmønstre og atferd.
  2. Identifiser stressutløserne dine
    Å kjenne til stressutløserne dine vil hjelpe deg med å unngå eller redusere opplevelsene med dem. Prøv å være oppmerksom på hendelser, personer eller situasjoner som konsekvent utløser stress.
  3. Skap en vane med å skrive dagbok
    Dagbokskriving har vist seg å være en utmerket emosjonell avlastning. Å skape denne vanen kan ta tid, men det kan lære deg hvordan du kan unngå mental utmattelse.
  4. Søk profesjonell hjelp fra en coach eller terapeut
    Det er ingen skam å søke hjelp fra en utdannet psykolog eller coach. Faktisk er det oppmuntret. Terapi reduserer stressnivåer dramatisk og kan fremme bedring fra et mentalt og følelsesmessig perspektiv.
  5. Bygg et støttenettverk
    Å kunne diskutere opplevelsen din med utbrenthet i et trygt miljø vil bidra til å lindre stress og styrke solidariteten med de rundt deg.
  6. Få nok mosjon
    Å bevege kroppen frigjør spenningen den holder på, mens den produserer hormoner som får deg til å føle deg bra, som endorfiner. Virtuelle treningsøkter, gåtur eller yoga-økter, kan hjelpe til med å lindre stress.

Forberedelse og selvbevissthet er nøkkelfaktorer for å unngå utbrenthet, spesielt i de tidlige stadiene av stress. Ved å være proaktiv og bevisst på dine egne behov og grenser, kan du bedre håndtere de utfordringene som kommer din vei. Å utvikle gode rutiner, sette av tid til hvile, og kjenne igjen tidlige varselsignaler på stress kan gi deg den nødvendige styrken til å navigere i en krevende arbeidshverdag. Med rett fokus på forberedelse og egenomsorg, står du bedre rustet til å trives i læreryrket og unngå å bli utbrent.


Abonner på vårt nyhetsbrev for flere tips, inspirasjon og muligheten til å dele dine egne ideer om hva vi bør snakke mer om. Sammen kan vi skape et støttende fellesskap for lærere. Meld deg på i dag! 😃


Er du interessert i å lære mer om selskapet vårt og produktene vi tilbyr? Ta kontakt med en av våre ansatte for mer informasjon. Vi er her for å hjelpe deg med å finne de beste løsningene for dine behov. Ikke nøl med å ta kontakt—vi ser frem til å høre fra deg!